Záchrannú akciu v masíve Zadného Gerlachu sťažovali dážď, hmla a námraza

30.08.2008 Poprad

Vysoké Tatry 30. augusta (TASR) - Mínusové teploty, silna hmla a námraza sťažovali záchrannú akciu v masíve Gerlachovského štítu, kde v piatok 29. augusta uviazla dvojica vyčerpaných slovenských horolezcov.
Keďže nepoznali dostatočne terén, v ktorom sa pohybovali, po celodennom výstupe Martinovou cestou v oblasti Zadného Gerlachu boli v podvečer značne vyčerpaní. Začínalo sa stmievať, takže si netrúfli pokračovať ďalej a dokončiť horolezecký výstup. Zavolali na tiesňovú linku 18 300 a požiadali o pomoc horských záchranárov. Oblastné stredisko Horskej záchrannej služby (HZS) vo Vysokých Tatrách požiadalo o spoluprácu Leteckú záchrannú zdravotnú službu (LZZS) z Popradu. Vrtuľník vysadili dvoch záchranárov v Batizovskej doline nad Kostolíkom.
Počasie sa zhoršovalo, pršalo a postupne silnela hmla. Dvojica záchranárov vyšla západnou stenou Zadného Gerlachu a po 21.00 hodine zostúpila do východnej steny, kde uviazli horolezci. Súčasne požiadala o vyslanie ďalšej dvojice záchranárov s technickým vybavením. Tá vzápätí vyrazila zo Starého Smokovca. Silná hmla, dážď, námraza a klesajúca teplota zhoršovali orientáciu záchranárov, ktorí neboli schopní kvôli zlej viditeľnosti vystúpiť k prvej skupine s uviaznutou dvojicou a museli zostať do skorých ranných hodín na mieste. Horolezci s dvoma záchranármi zostali bivakovať v stene. V noci posilnili skupinu záchranárov ďalší štyria členovia HZS, ktorí odišli do Velickej doliny.
Dnes ráno sa podarilo nadviazať prvý vizuálny kontakt medzi údolnou a hornou skupinou a o 6.30 začali zostupovať. Opäť požiadali o spoluprácu leteckých záchranárov, ale vrtuľník LZZS nemohol zasiahnuť kvôli zlým poveternostným podmienkam.
Záchranná skupina pomohla vyčerpaným horolezcom zísť k Sliezskemu domu, odkiaľ ich dopravila vozidlom HZS do Tatranskej Polianky.
 

Vyberte región